Luchtscouts

cropped-10-Slite_Sportpark_Vierhoeven.jpg

logo

WAT IS SCOUTING?
Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land, met 90.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers. In Nederland zijn er 1300 verschillende scoutinggroepen; landscouts, zeescouts, luchtscouts, ruiterscouts, scoutingbands en scouting voor gehandicapten. Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige vrijetijdsbesteding. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en voor de natuur, zelfstandigheid en ontplooiing zijn centrale thema’s, allemaal op een leuke en spannende manier uitgevoerd.

Als je bij scouting zit, maakt huidskleur, geloof, beperking, of politieke overtuiging niet geen verschil, ze biedt een veilige en leerzame speelomgeving. De activiteiten zijn erop gericht dat – naarmate de kinderen ouder worden – de begeleiding afneemt en de zelfstandigheid toeneemt.

Wat doe je bij scouting?
Scouting betekent avontuur! Of je nu een spannende tocht loopt met kaart en kompas, een enorm vuur stookt en daar heerlijke marsmellows boven bakt, spaghetti kookt, koekjes bakt, touwbruggen of vlotten bouwt of een blijde in elkaar zet, het is allemaal even leuk. Scouting betekent ook dat je veel buiten bent, in de natuur. Bijvoorbeeld om een spel te spelen, zoals levend stratego of zeeslag. Of om gezellig met zijn allen bij het kampvuur te zitten en liedjes te zingen. Je kunt het zo leuk niet bedenken, of je doet het wel eens bij scouting.

Soms ga je een keer fietsen, of zwemmen. Of breng je een bezoek aan de Sterrenwacht, of een legerbasis. Of je gaat zweefvliegen, zoals echte Luchtscouts doen.

Eén keer per jaar ga je een hele week lang op zomerkamp, om daar allerlei spannende avonturen te beleven en hartstikke leuke spelen te doen. Luchtscouts ‘Seppe’ gaat ieder jaar kamperen, ergens in Belgie. Ieder jaar ergens anders. Ook gaan de luchtscouts vlak voor Kerstmis op Kerstkamp, en soms is er tussendoor nog een weekendje, zoals een dvd-nacht.
Af en toe zijn er ook regionale activiteiten, waarbij je samen met kinderen of jongeren van andere scoutinggroepen uit de regio.

Speltakken
Scouting is onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen; speltakken:
– Bevers (gemend, 5-7 jaar)
– Esta’s (gemengd) / Welpen (jongens) / Kabouters (meisjes) (6-11 jaar)
– Scouts (gemengd) / Verkenners (jongens) / Gidsen (meisjes) (10-14 jaar)
– Explorers (gemengd, 14-18 jaar)
– Staf of pivo’s (18+)
Deze leeftijden zijn indicatief en worden per kind apart bekeken.

Grote activiteiten
Er zijn door het jaar verschillende activiteiten op regionaal of landelijk gebied:
– DWEK-dag, een regionale dag voor alle dolfijnen, welpen, esta’s en kabouters
– RSW, de regionale scoutingwedstrijden voor alle scouts, verkenners en gidsen uit de regio, een heel weekend lang (de winnaars per regio mogen door naar de LSW, landelijke scoutingwedstrijden)
– Nationale scoutingdag
– Dodenherdenking op 4 mei: ieder jaar leggen scouts een krans op de Dam, ter nagedachtenis aan de mensen die overleden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog
– Natuurwerkdag: veel scouts helpen mee op de landelijke natuurwerkdag
– Scout-in, een landelijk trainingsweekend voor alle leidinggevenden in Nederland

06_iMac

Wil je meer weten kom snel naar onze site!!!